Aktuellt
 

INSAMLINGSCONTAINER FÖR DRYCKESBÄGARE, DESIGNAD AV KAISA PIETILÄ, BELÖNADES PÅ SCANSTAR 2018 I DANMARK

Priserna i Scanstar 2018 delades ut 13 november 2018 i samband med FoodTech-mässan i Herning i Danmark. Adaras Kaisa Pietilä fick pris för den helt återvinningsbara insamlingscontainern för dryckesbägare som hon designat för Kotkamills Oy. Containern är samtidigt en papperskorg som inte behöver plockas isär utan den kan malas till massa som den är.

ADARA VINNER PRIS FÖR BÄSTA FÖRPACKNING I NORDEN PÅ SCANSTAR 2018

Adara Pakkaus Oy har belönats med pris på den samnordiska förpackningstävlingen ScanStar 2018 för den återvinningsbara insamlingscontainer för dryckesbägare som tagits fram för Kotkamills Oy. Totalt skickades 23 bidrag till tävlingen från Finland, Sverige, Danmark och Norge.

Förpackningen har designats av Kaisa Pietilä från Adara Pakkaus Oy. Den helt återvinningsbara insamlingscontainern för dryckesbägare är samtidigt en papperskorg som inte behöver plockas isär utan kan malas till massa som den är. På så sätt kan träfibrerna i bägarna och containern återvinnas som råvara för nya pappers- och kartongprodukter. Den unika idén bidrar till att förbättra världen en kaffebägare i taget.

Juryns kommentarer: ”De använda kartongbägarna staplas inuti varandra, varigenom man undviker det kaos som uppstår då bägare slängs i en vanlig papperskorg. Detta är ett utmärkt sätt att samla in de använda bägarna och transportera dem till återvinning. Containern och kopparna kan återvinnas direkt som kartong. Containerns utsida kan dessutom användas för varumärkesinformation och information om bägarnas egenskaper.”

Hållbarhet och användarfunktionalitet var de mest markanta trenderna i bidragen. Fiberförpackningar dominerade i bidragen, endast ett fåtal var tillverkade av plast. Juryn visade i sin bedömning särskild uppskattning för bidrag som var skyddande och funktionella, användarvänliga, informativa, hållbara och enkla att källsortera.

Scanstar är en nordisk förpackningstävling som sedan 1969 arrangeras årligen av SPA – Scandinavian Packaging Association. Tävlingen är öppen för alla förpackningar som formgivits, konstruerats eller framställts i Skandinavien. För arrangemangen står i tur och ordning branschorganisationerna inom förpackningar i Finland, Sverige, Norge och Danmark. I Finland representeras tävlingen av Finska Förpackningsföreningen rf.